INTERVIU | CONTRA, în mijlocul a 44 de milioane de chinezi: „Încă mă adaptez, schimbarea e mare”. Primul meci al lui „Guriță” chiar în ziua de Paște. De ce laudă Contra campionatul chinez

INTERVIU | CONTRA, în mijlocul a 44 de milioane de chinezi:
  • Publicat:
  • Actualizat:

La trei luni după ce a preluat-o oficial pe Guangzhou R&F, Cosmin Contra (39 de ani) a acceptat să discute cu ProSport despre aventura sa în China. Fostul tehnician al Petrolului a dezvăluit de ce a acceptat oferta chinezilor, a descris situația din campionatul chinez, unul pe care Contra îl consideră de un nivel „ridicat” și a vorbit și despre cum e viața într-un oraș de 12 milioane de locuitori, aproape 60% din întreaga populație a României

  • Oferta de la Guangzhou a venit la momentul potrivit pentru Contra: Getafe avea mare nevoie de bani – a primit 4 milioane de euro în schimbul tehnicianului român și a mijlocașului Michel – iar pentru Contra mutarea a fost ca o adevărată provocare
  • Este prima dată când tehnicianul de 39 de ani va fi pe teren – ca jucător sau ca antrenor – în ziua de Paște. Guangzhou se deplasează la Shandong, pe o distanță de aproape 1.900 de kilometri
  • „Guangzhou e un oraș foarte mare! Are 12 milioane de locuitori, iar cu zona metropolitană ajunge în jur de 15 milioane de locuitori! În total, în toată provincia, sunt 44 de milioane de oameni. În rest, e frumos, nu am de ce să mă plâng”, spune fostul fundaș dreapta.
  • După patru etape din Superliga chineză, Guangzhou R&F e pe locul opt, cu șase puncte, la patru puncte de liderul Beijing Guoan. Contra joacă de paște pe terenul lui Shandong Luneng, echipa aflată pe locul 3
  • Cu antrenorul român pe bancă, Guangzhou s-a calificat în premieră în grupele Ligii Campionilor Asiei. Aflată într-o grupă dificilă, din care mai fac parte Gamba Osaka (campioana Japoniei), Buriram United (campioana Thailandei) și coreenii de la Seongnam, Guangzhou e pe locul trei după patru etape, cu patru puncte, dar păstrează șanse reale la calificarea în faza următoare


Contra e unul dintre cei doi antrenori români care conduc echipe în Liga Campionilor Asiei. Cosmin Olăroiu, la Al Ahli din Emiratele Arabe Unite, este celălalt tehnician

După ce a câștigat o Cupă a României cu Petrolul, Cosmin Contra visa la un titlu cu echipa ploieșteană. Încet, dar sigur, formația de pe Ilie Oană începea să își creeze o echipă puternică, iar fanii îl vedeau pe Contra drept arhitectul performanțelor, un antrenor modern, școlit în Spania, care poate revoluționa fotbalul românesc. Însă o ofertă de la Getafe, echipa pentru care jucase în perioada 2005-2010, și cu care pierduse două finale de Cupă a Spaniei, nu a putut fi refuzată! Nici nu avea acum. Șansa de a antrena în Primera Division la 38 de ani e una unică. Și Contra s-a întrecut pe sine însuși. A salvat de la retrogradare o echipă aflată în picaj, una dintre formațiile care stăteau cel mai slab din punct de vedere financiar în Primera Division.

Motivele economice au fost și principalul factor care a dus la despărțirea lui Contra de formația de lângă Madrid. Presa spaniolă a scris că Getafe a primit în iarnă o ofertă de patru milioane de euro pentru a-i lăsa pe Contra și pe mijlocașul Michel să plece la Guangzhou R&F, ocupanta locului trei în sezonul trecut al campionatului chinez. După runde asidue de negocieri, Contra a fost convins să plece în China. Susține că decizia a fost luată după analizarea unui mix de mai multe motive. Evident, și salariul pe care îl primește la Guangzhou, mult peste cel de la Getafe, a fost decisiv în luarea deciziei. Dar, în cele din urmă, hotărârea a fost luată pentru că fostul jucător al lui Alaves a văzut în „expediția” din China o adevărată provocare.


Contra nu neagă că i-ar plăcea să se reîntoarcă în Primera Division. În momentul plecării, președintele lui Getafe, Angel Torres, i-a spus că îl așteaptă cu brațele deschise înapoi

Cosmin, până la urmă, de ce ai plecat de la Getafe? A fost dorința ta, te-au convins chinezii, sau a fost o mutare bună și pentru Getafe?
A fost dorința amânduror părților, în cele din urmă. A fost necesar să plec, Getafe se află într-o situație dificilă financiar și pentru mine a fost o provocare atât din punct de vedere financiar, dar și profesional.

A fost greu să pleci dintr-un campionat important, precum Primera Division într-o experiență nouă, într-o adevărată aventură?
Normal că a fost greu, a fost un pas foarte important. Dar nu mi-a fost frică niciodată de provocări. Și cred că ceea ce trăiesc acum face parte din experiența pe care trebuie să o acumulez ca antrenor. Cred că e un pas important pentru mine, un examen ca antrenor și o experiență extrem de importantă pentru viitorul meu.

„A fost cel mai greu sezon din istorie pentru Getafe”

Cât de greu e să te bați în Primera când bugetul întregii echipe e aproape egal cu salariul unui Ronaldo sau Messi?
Din păcate, actualul sezon a fost unul dintre cele mai grele din istoria lui Getafe. Ne-am salvat anul trecut de la retrogradare cu greu, a fost un obiectiv important îndeplinit pentru noi. Dar sezonul acesta a fost și mai greu. Nu am avut posibilitatea unor transferuri, Getafe s-a descurcat fie cu jucători care au venit liberi de contract, fie cu împrumuturi sau jucători din propria pepinieră. E foarte greu, dar s-a supraviețuit acolo.

33,33% a fost procentajul de victorii obținut de Contra la Getafe (10 victorii, 8 egaluri și 12 eșecuri în 30 de meciuri). 30-35 a fost golaverajul echipei în perioada în care Contra a antrenat

Ai mai urmărit echipa în Primera? Au mai schimbat doi antrenori, dar sunt pe 13, au șanse bune să rămână în Primera și anul ăsta.
Să știi că e foarte greu să văd meciurile, pentru că se joacă târziu în China. E diferență de șase ore față de Madrid, dacă se joacă seara, aici e deja dimineață și nu pot să văd. Mai citesc presa din Spania, mai urmăresc rezumatele, dar nu pot spune că am văzut un meci cap-coadă.


Primul meci din postura de adversar al Petrolului pentru Contra, după plecare de pe Ilie Oană. Petrolul și Guangzhou au remizat în februarie, scor 0-0, într-un meci amical disputat în Antalya

Dar din România ai văzut ceva? Știi de problemele Petrolului?
Nu, din păcate nu am văzut nimic! Când mai am puțin timp, când mai apuc să deschid vreun site, atunci mă mai informez. Nu știu ce e la Petrolul…

Au plecat mulți jucători, au probleme financiare, au intrat în insolvență…
Am înțeles și eu că este foarte greu pentru toate echipele din România. Iar asta este foarte trist, fotbalul este un sport care atrage numeroși fani și provoacă numeroase discuții. De fapt, cred că problema e cronicizată, celelalte sporturi sunt și ele în moarte clinică, iar asta este extrem de trist pentru o țară ca România, o țară care a dat mari sportivi și care a avut rezultate senzaționale în multe sporturi.


Contra, alături de Marius Nicolae, fostul manager al Petrolului și al Universității Cluj, care a plecat cu tehnicianul român la Guangzhou

„Nivelul tactic e foarte ridicat, sunt mulți antrenori străini”

Ai antrenat până acum echipe precum Poli Timișoara, Petrolul, Fuenlabrada sau Getafe. Ai fost atras și de posibilitatea pregătirii unei echipe puternice?
M-a atras un proiect pe termen mediu, un proiect foarte interesant. Echipa a existat din 1986, dar a fost reînființată acum patru ani și e o echipă care are obiective interesante. Îmi doresc, de fapt, să creștem împreună. E adevărat, au posibilități financiare foarte bune, ceea ce m-a atras. E normal, îmi doresc performanță.

216,84 milioane de euro este cota totală a jucătorilor care evoluează la cele 14 echipe din prima ligă chineză

Mulți te-au criticat că ai plecat în China pentru că te-ai îndepărtat de fotbalul „civilizat”. Cum e nivelul fotbalului chinez?
Să știi că nivelul e unul bun, e un campionat foarte disputat, orice echipă poate să producă multe surprize. S-a investit foarte mult, sunt sume mari puse în joc. Au venit jucători foarte buni. Sunt câteva echipe foarte bune, toate, de fapt, au investit destul de mult în această iarnă. E vorba de Guangzhou Evergrande, mai sunt și două echipe din Shanghai. Se aduc jucători de top, de mare perspectivă, care pot face diferența.


Contra nu a ezitat să le arate el însuși jucătorilor săi cum se joacă fotbal eficient

Cum e nivelul tactic în campionatul chinez?
Am fost impresionat, pentru că echipele sunt așezate foarte bine în teren, consecință normală a faptului că sunt nouă antrenori străini. Pe Sven Goran Eriksson îl știe toată lumea, Cannavaro debutează acum la Guangzhou, chiar și Gregorio Manzano, care a câștigat o Cupă în Spania și a antrenat la Atletico Madrid sau Sevilla, e aici, la Beijing Guoan.

Și jucătorii cum sunt? Există profesionalism? 
Am fost surprins de ei din punct de vedere tehnic. Sunt mulți jucători chinezi care se descurcă foarte bine cu mingea. Ce le lipsește e, oarecum, mentalitatea și puține noțiuni de tactică. Dar sunt mulțumit, echipa se descurcă din ce în ce mai bine, am avut două tururi preliminare în Liga Campionilor Asiei, plus câteva meciuri în campionat. Am muncit mult, nu am avut timp deloc de pauză, abia acum, când am avut două săptămâni libere datorită meciurilor echipelor naționale.

178,5 milioane de euro au investit în transferuri echipele din prima ligă chineză. Ricardo Goulart a fost cel mai scump jucător din acest mercato, suma plătită de rivala lui Contra, Guangzhou Evergrande, lui Cruzeiro fiind de 18,2 milioane de euro

„Nu m-am adaptat încă, e un proces dificil”

O condiție necesară pentru performanță este existența unei infrastructuri bune. Ești mulțumit de ce ai găsit aici?
Pot să spun că avem un stadion ok, cu o altă arenă lângă, un teren de antrenament bun. Stadionul arată bine, a fost construit acum câțiva ani pentru Jocurile Asiei. Gazonul e ok, cel de antrenament e excelent. Am înțeles că oficialii de aici vor să contruiască un nou stadion și o bază de pregătire modernă. Sper să le prind aici (râde)…


Din staff-ul lui Contra la Guangzhou fac parte românul Marius Nicolae (al doilea din stânga), dar și spaniolii Angel Lopez Perez, fostul secund de la Getafe, Alberto Ribas, preparator fizic care a venit de la Petrolul, și un alt spaniol, Francesco Martinez, care a fost doi ani în staff-ul Petrolului

A fost greu să te acomodezi? N-ați stat deloc pe acasă…
E adevărat, am avut un cantonament în Turcia, deplasări în Australia, Japonia și Coreea pentru Liga Campionior Asiei. Pot spune că încă mă adaptez, e un proces destul de dificil, o mentalitate total diferită. Toate lucrurile sunt schimbate, dar nu mă deranjează deloc acest stil.


Central Coast Mariners – Guangzhou R&F, scor 1-3, meciul care l-a dus pe Contra în grupele Ligii Campionilor Asiei

Ai vorbit de Liga Campionilor Asiei. Guangzhou s-a calificat în premieră în grupe. Cât de tari sunt adversarii acolo?
E foarte greu. Sistemul împarte echipele în două „conferințe”, cea arabă și cea în care joacă echipele din Coreea, Japonia, China…Cred că nivelul e mai bun acolo unde jucăm noi față de arabi, acolo unde Oli și Reghe au făcut treabă bună în sezonul trecut. Aici echipele sunt mai bine pregătite, sunt mai profesioniste. Pentru noi e destul de dificil, suntem începători, nu avem atât de multă experiență. Dar suntem pe 3 după patru etape, avem patru puncte, iar dacă vom câștiga pe teren propriu, contra campioanei Japoniei, Gamba Osaka, atunci vom avea șanse bune de calificare mai departe.

Dar ce s-a întâmplat? Ați jucat bine, debutând cu victorie la Gamba, apoi ați pierdut cu Buriram și Seongnam…
Echipa merita să câștige, merita să obțină puncte din aceste partide. Am avut foarte multe ocazii, am ratat enorm. Cu Buriram am pierdut un punct dintr-o foarfecă pe care nu a așteptat-o nimeni. Cu coreenii de la Seongnam am avut 15 ocazii. Nu cred că e vorba de calitatea atacanților, e vorba și de puțină inspirație, puțin noroc. Eu cred că am jucat foarte bine și sunt mulțumit.


Sosirea lui Contra a adus interes mare în China, numeroși jurnaliști chinezi fiind interesați de metodele sale de pregătire

Mesaj pentru cei care conduc țara: „Ajutați cât puteți sportul”

Spuneai că nu te-ai adaptat deocamdată în China. E de vină și mâncarea?
Să știi că nu am nicio problemă cu mâncarea, nu sunt un om pretențios. De fapt, când merg undeva, îmi place să experimentez, să încerc mâncarea tradițională a locului respectiv. Mâncarea de acolo chiar e bună, dar, oricum, avem restaurante diverse, așa că dacă am poftă de ceva, mănânc.

Cum e orașul Guangzhou?
Imens! E un oraș foarte mare! Are 12 milioane de locuitori, iar cu zona metropolitană ajunge în jur de 15 milioane de locuitori! În total, în toată provincia, sunt 44 de milioane de oameni. În rest, e frumos, nu am de ce să mă plâng.

N-ai liniște nici de sărbători.. E prima dată când joci chiar în ziua de Paște?
Da, cred că da! Nu-mi amintesc să mai fi jucat vreodată chiar în ziua de Paște. Vom petrece Paștele la muncă, avem meci cu Shandong Luneng, echipa de pe locul 3, un meci foarte greu, dar pe care vrem să-l câștigăm. Sper ca după meci să avem ce sărbători. Ne întoarcem acasă și sper să ciocnesc un ou cu Marius Nicolae, managerul echipei, care e aici, alături de mine. Vreau să urez Paște fericit tuturor apropiaților și prietenilor mei, dar și tuturor românilor. Totodată, vreau să le transmit celor care conduc țara asta să ajute cât mai mult sportul, pentru că e un obiectiv important.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ar fi revenirea anului: „Barcelona a primit o șansă de aur”! Numele uriaș care poate semna în 2025
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
Gică Popescu a făcut anunțul! Ce se va întâmpla după ce va fi numit un nou premier la Palatul Victoria
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă şi-au dat demisia
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a intrat în turul 2! Marcel Ciolacu şi Nicolae…
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta:
Ilie Năstase dă o veste îngrijorătoare înainte de turul 2 la prezidenţiale. Aşteaptă un semn pentru a accepta: "Normal" |…
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite alimente
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu a renunțat definitiv la anumite…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!
Ion Ţiriac a dezvăluit ce preşedinte vrea pentru România: Din păcate, nu prea am avut aşa ceva!
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social media
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak Djokovic
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și prieten cu „regele banilor” Novak…
×